Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Обиљежавање крсне славе - Светог првомученика и архиђакона Стефана и Дана Републике Републике Српске, почело је светом архијерејском литургијом, коју је у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањој Луци служио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, уз саслужење Његовог преосвештенства Епископа бањалучког Г. Јефрема, Епископа захумско-херцеговачког и приморског Г. Григорија, Епископа зворничко-тузланског Г. Хризостома, те свештенства и монаштва СПЦ.

Светој архијерејској литургији и резању славског колача присуствовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин, министар правде у Влади Републике Србије Никола Селаковић, званичници Републике Српске, Србије и бројни вјерници.

Његова светост Патријарх српски Господин Иринеј у пригодној бесједи руководству и народу Српске пожелио је срећну и благословену крсну славу Републике Српске, наводећи да је данас велики и радостан дан за Српску. Његово преосвештенство Епископ бањалучки Господин Јефрем у поздравној бесједи упутио је ријечи добродошлице поглавару СПЦ, истичући да је патријархов долазак у РС велика духовна радост и охрабрење за све људе који живе у РС , а посебно на дан када РС прославља своју крсну славу. Саборни храм Христа Спаситеља и порта храма били су испуњен великим бројем вјерника, који су дошли да молитвено прославе овај празник, и дочекају поглавара Српске православне цркве.



Обиљежавање крсне славе и Дана Републике Српске настављено је у Спортској дворани Борик, гдје је одржана свечана академија. Свечној академији присуствовали су Његова светост Патријарх српски Г. Иринеј, Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем, предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Александар Вучић, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Академији су присуствовали и министри у владама Српске и Србије, народни посланици, члан колегијума Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић, представници Српске у институцијама БиХ, амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, представници међународних организација, званице из политичког, јавног, друштвеног и културног живота Српске и Србије.

Извор: РТРС