Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Дана 13. 09. 2016. године, припадници ОС БиХ православне вјероисповијести прославили су храмовну славу војне цркве у касарни „Козара“, посвећене светим Новомученицима Јасеновачким.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Г. Атанасије Епископ бихаћко-петровачки, уз саслужење више свештеника и ђакона. Око стотину српских официра, подофицира и војника, сабрало се у војној цркви, да учествују на Светој Литургији.

Присутни су били и замјеник министра одбране г-дин Борис Јеринић, сва четири српска генерала у ОС БиХ, као и представници разних институција РС. По завршетку Свете Литургије, припремљен је свечани славски ручак у војном ресторану касарне „Козара“, гдје је и освећен славски хљеб и славско кољиво. Домаћин ове славе, бригадни генерал г-дин Радован Илић, командант касарне, пожелио је добродошлицу свим званицама, а прије свега Његовом Преосвештенству Г. Атанасију за труд и настојање да сваком приликом буде уз војнике у ОС БиХ православне вјероисповијести као подршка и духовни пастир.

Након што је благословио славску трпезу, Владика је честитао славу свим вјернима који раде у поменутој касарни. У својој бесједи, говорећи о Јасеновцу и мученицима који пострадаше за своју вјеру и српско име, осврнуо и на недавни долазак Васељенског патријарха Вартоломеја, као и представника других вјерских заједница.

На крају, домаћин славе, у знак захвалности на подршци и духовним савјетима, свечано је уручио скромни поклон Његовом Преосвештенству Г. Атанасију.

 

 

 

Joomla Plugins