Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Промоција монографије „Православни манастири Републике Српске“, аутора Марка Ромића одржана је у четвртак, 3.11.2016. године, у препуној сали Народног позоришта Републике Српске. Монографија се издаје са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, те преосвећене господе архијереја: Епископа бањалучког Г. Јефрема, Епископа зворничко-тузланског Г. Хризостома и Епископа захумско-херцеговачког Г. Григорија. 

На промоцији књиге говорио је Епископ топлички Г. Арсеније, викар патријарха српског. Владика је напоменуо на мученичку историју манастира, скрнављење, пљачкање уз непоколебљиву борбу српског народа за оданост својој вјери, те  изразио дивљење и велике похвале о дјелу узевши у обзир ауторове године.

О духовном животу, задужбинарским красотама, трпљењу, скрушености и свим вриједностима које књига преноси читаоцу публика је имала прилику да чује од: др Александра Ђурића, представника Министарства туризма Републике Српске; протојереја-ставрофора Радивоја Круља из Мостара, који се присутнима обратио у име Епископа захумско-херцеговачког Г. Григорија; јеромонаха Теофилa (Димирића), настојатеља манастира Осовице; те др Ненада Новаковића, директора Народног позоришта Републике Српске и издавача монографије.

Монографија „Православни манастири Републике Српске“ сабира и говори о дугој историји величанствених духовних заједница Републике Српске. Књига је преведена на енглески језик и богато илустрована  фотографијама врхунског квалитета.

Промоцији су присуствовали представници државних и локалних власти, академске и културне заједнице, изасланици бањалучке бискупије и муфтијства, као и бројно свештеномонаштво и свештенство епархије бањалучке.











 

Joomla Plugins