Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Наступом Хора свештеника Епархије бањалучке синоћ је у Храму Христа Спаситеља у Бањој Луци отворен 13. Међународни хорски фестивал "Бањалучки хорски сусрети 2016", у оквиру којег ће наступити 12 хорова.

 

У оквиру синоћњег концерта хорске духовне музике наступио је и Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“.

Диригент Немања Савић рекао је да овај фестивал има за циљ развој и унапређење, те популаризацију хорског стваралаштва у Бањој Луци и Републици Српској.

Он је указао да хорска музика није много популарна у садашње вријеме које носи пуно изазова, разних музичких и других токова који воде у неке смјерове који нису пожељни у развоју културних прилика.

 

Прије отварања фестивала, у Културном центру Бански двор наступили су дјечији хорови СПД "Јединство" и Музичке школе "Владо Милошевић" и "Вилењак" из Приједора, те женски хор Средње музичке школе "Владо Милошевић".

У оквиру фестивала биће организована четири концерта, а наступиће и Мјешовити хор Српског црквеног и пјевачког друштва "Свети Георгије" Прњавор, Мјешовити хор "Уна" Нови Град, Мјешовити хор СЦПД "Богољубље" Добој, вокална група "Константин" из Ниша, женски камерни хор "А виста" Приједор и ансамбл "Александар Невски" Бања Лука.

 

Организатор фестивала, који ће трајати до суботе, 26. новембра, је СПД "Јединство", а покровитељи су Град Бања Лука, Црквена општина Бања Лука и Културни центар Бански двор.

 

Преузето са: http://www.banjaluka.rs.ba/