Епископ бањалучки

Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Платону

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Победилац смрти је документарни филм који описује дане такозване Страсне (Страдалне) седмице седмице у којој је Христос страдао до смрти и Недељу, дан у који је Христос васкрсао. Филм је замишљен тако да се широј публици објасни дубљи смисао ових догађаја и значај Христовог Васкрсења, па самим тим и смисао богочовечанског подвига спасења. Снимке богослужења и манастирског живота у дане Страсне седмице и Васкрсења снимила је продукцијска кућа Синамон из Београда у манастиру Високи Дечани у периоду 2009-2012.

 

Значај сваког од ових дана посебно, објањен је цитатима из Јеванђеља, из богослужбених текстова Посног триода Свете Велике седмице, из беседа св. Јована Златоустог, св. Владике Николаја Жичког и св. Оца Јустина Ћелијског. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је у време рада на једној фази филма 2010. године био администратор Епархије рашко-призренске, у филму објашњава смисао свих важнијих догађаја последње седмице Христовог живота на земљи, његовог страдања за нас и сам значај Васкрсења Христовог.

 

У Јеванђељима описани догађаји из Страсне седмице и непосредно после Васкрсења у филму су ликонво илустровани фрескама за зидова дечанске цркве, пошто је у богатом дечанском фрескопису детаљно осликано све што се у те велике дане догодило са Христом. Осим филмског материјала на ДВД се налазе и аудио-снимци три васкршње беседе умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Атанасија, које је изговорио 2010. године за време обављања дужности администратора Епархије рашко-призренске. Звучни записи ових беседа су снимљене за време богослужења на Велику суботу у манастиру Високи Дечани, на Светли понедељак у цркви Св. Саве у јужном делу Косовске Митровице и на Томину недељу у саборном храму Св. Георгија у Призрену.

 

ДВД је објављен с благословом Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија.