Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Саборни храм Христа Спаситеља и град Бања Лука свечано су прославили своју крсну славу. Саборни храм Христа Спаситеља и град Бања Лука били су домаћини у прослави великог празника Вазнесења Христовог. У Саборном  храму, уочи Спасовдана, служено је свечано празнично бденије, коме је началствовао архијерејски намјесник јајачко-мркоњићки јереј Драган Видовић. Након овог богослужења сви су се упутили у свечану салу Банског двора гдје је одржана манифестација под називом „У сусрет Спасовдану“. Нажалост, због лошег времена ова манифестација није одржана под отвореним небом на платоу Саборног храма како су то житељи Бање Луке до сада навикли.

Лоше вријеме није пореметило празнично расположење, а за то су најзаслужнији многобројни учесници богатог културно-умјетничког програма.

Свечаност је почела, како и приличи, тропаром Вазнесења у извођењу Српског пјевачког друштва „Јединство“, након чега је све присутне поздравио градоначелник Бање Луке господин Игор Радојичић. Дивну бесједу о смислу празника и славе и поздравну ријеч упутио је свим присутним и старјешина Саборног храма протојереј Драган Максимовић.

 

Након тога уручене су награде најуспјешнијим учесницима Литерарног конкурса „Православна Бања Лука“. Овогодишњи лауреати су:

Прва награда – Марија Пејић и Милош Матић студенти Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци за рад: „Погледи Платона Јовановића на науку и философију Запада с почетка двадесетог вијека»,

Друга награда – Андреа Николић и Милица Вучковац, студенткиње Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци за рад: «Културно-историјски аспекти православља у Бањалучкој епархији», и

Трећа награда Невена Гашић, студенткиња Правног факултета Универзитета у Бањој Луци за рад: «Свештеномученик и страдалник».

 

Након овог свечаног чина почео је културно-умјетнички програм у којем су наступили: Мјешовити хор СПД „Јединство“, Мјешовити хор Академије умјетности Бања Лука и Хор свештеника Епархије бањалучке под вођством диригента Немање Савића. Својим наступом свечаност су увећали и Фолклорни ансамбл и Народни оркестар АНИП „Веселин Маслеша“, Пјевачка група Катедре за етномузикологију Академије умјетности у Бањој Луци као и Ансамбл народних игара и пјесама и Народни оркестар Културно-умјетничког друштва „Чајавец“ из Бање Луке. Уз њих ступили су и Никола Јариловић, ученик Музичке школе „Владо Милошевић“ из Бања Луке, гуслар Владимир Ирић и Градски тамбурашки оркестар Бања Лука.

Joomla Plugins