Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем је, 27. јануара 2020. године, поводом празника Светог Саве, служио Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља. Након Свете Литургије обављен је чин благосиљања и резања славског колача.

Као и претходних година, у духу светосавске традиције уприличено је рецитовање и подјела пакетића за најмлађе чланове наше Цркве, међу којима је било и полазника православног вртића „Анђелак“.

Празник Светог Саве, уз свечане приредбе и резање славског колача, прослављен је и у школама на подручју града Бање Луке.

У Културном центру Бански двор одржана је традиционална Светосавска академија. На почетку Светосавске академије присутнима се обратио Епископ бањалучки Г. Јефрем, који је нагласио да су пред Србима и Српском Православном Црквом бројна искушења и изазови, поготово у Црној Гори и на Косову и Метохији, али да треба остати на путу Светог Саве. „Стање, ипак, није безизлазно. Има наде и мјеста оптимизму ако останемо на светосавском путу“ – рекао је владика Јефрем.

Након тога светосавском бесједом присутнима се обратио протонамјесник др Драган Грујић.

У богатом културно-умјетничком програму наступили су Хор свештеника Епархије бањалучке, Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство", Мјешовити хор Академије умјетности Бања Лука, Дјечији хор СПД „Јединство“, ученици Средње музичке школе „Владо Милошевић“ и гуслар Владимир Ирић.

Академији су присуствовали министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, генерални конзул Републике Србије у Бањој Луци Владимир Николић, свештенство Епархије бањалучке и многобројни вјерници.

Организатори Светосавске академије су Српска православана црквена општина Бања Лука, Град Бања Лука и Српско пјевачко друштво „Јединство“.

 

Joomla Plugins