Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

       У Бањој Луци је свечано прослављен празник Богојављењe. Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља служио је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Господин Јефрем, уз саслужење свештеника и ђакона Епархије бањалучке.


       Богојављењска литија, коју је предводио Епископ бањалучки Господин Јефрем, кренула је испред Саборног храма према мосту „Патра“ у 12 часова. У свечаној литији учествовали су свештеници архијерејског намјесништва бањалучког, представници војске и полиције, СПД „Јединство“, представници културно-умјетничких друштава, градоначелник Бање Луке господин Драшко Станивуковић, предсједник Скупштине града господин Младен Илић и вјерни народ.


       По доласку на мост „Патра“ извршен је чин великог водоосвећења, након чега се Преосвећени Владика пригодном бесједом обратио вјерном народу. Потом је услиједило спуштање Часног Крста у ријеку Врбас, као и такмичење у пливању за Крст Часни. У пливању је учествовало 12 младића, а побједник је био Срђан Јолић из Бање Луке. Епископ Јефрем и градоначелник Бање Луке господин Драшко Станивуковић су честитали побједнику и уручили му награду, а потом су награде добили и остали учесници због исказане храбрости.


       У Богојављењској литији и пливању за Часни Крст, због неповољне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, ове године је учествовао ограничен број вјерника, уз поштовање прописаних мјера.

 

Joomla Plugins