Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Епископ бањалучки г. Јефрем, 7. децембра 2021. године, примио је делегацију Руске Православне Цркве у Епархијском двору у Бањој Луци, на челу са протојерејем Николајем Балашовим, замјеником предсједника Одјељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије и делегацију Фонда за подршку хришћанској култури и насљеђу, на челу са извршним директором Фондације Е.И. Скопенком.

Протојереј Николај Балашов пренио је Његовом Преосвештенству Епископу бањалучком г. Јефрему поздраве Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила и председника Одељења за спољне црквене односе Митрополита волоколамског г. Илариона. Епископ Јефрем изразио је радост поводом посјете представника Руске Православне Цркве, и у разговору са њима изнио размишљања о потреби јачања јединства Православља на основу лојалности канонском црквеном поредку, као и о трајном значају пријатељства између Руске и Српске православне цркве. С' тим у вези, владика Јефрем присјетио се времена проведеног студирајући на Московској Духовној Академији 1971-1975, наглашавајући важност и потребу да и данас студенти из Српске Православне Цркве одлазе да студирају у богословским школама Руске православне цркве. Архијереј је говорио о дешавањима и традицијама руско-српског братства сачуваних кроз истрију на територији Епархије бањалучке, које су нашле основ за изградњу руско-српског храма у Бањој Луци. Састанку су присуствовали још протојереј Виталиј Тарасјев, старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду и г. Андреј Хошев, службеник Одељења за спољне црквене везе.

Старјешина Саборног храма Христа Спаситеља у Бањој Луци, протојереј Драган Максимовић, водио је госте у обилазак гладилишта Руско-српског храма и Духовног-културног центара, упознавајући госте са пројектом и напредовањем радова. Храм се гради по пројекту који су 2017-2018. године израдили стручњаци Московског архитектонског института по архитектонским решењима Чудовског манастира у Москви са три олтара, од којих би један требало да буде посвећен Светој царској породици Романових.

У придворном Храму Свете Тројице, гости су се поклонили моштима Свештеномученика епископа бањалучког Платона, кога су усташе звјерски убиле 1941. године и који је уједно небески и  духовни покровитељ бањалучке Епархије, послије чега су посјетили и Саборни храм Христа Спаситеља у Бањој Луци.  

 

 

Joomla Plugins