Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањој Луци на Бадњи дан. 6. Јануара, свештенство Храма служило је Свету литургију Светог Василија Великог, уз молитвено присуство великог броја вјерника. Послије Свете Тајне причешћа, по завршетку Свете литургије, вјерни народ се сабрао у порти Храма где су заједно са свештенством свечано дочекали бадњак, а потом га унијели и украсили у Храму.

Исти дан, на Бадње вече, уочи празника Рождества Христовог, велико повечерје са петохљебницом и освећењем бадњака у 17. часова служило је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем уз саслужење већег броја свештенства. По завршетку богослужења и освећења бадњака, Епископ Јефрем је у пригодној бесједи честитао празник свим вјерницима.

„Сваке године о Божићу осјећамо радост и ниједна друга радост не може бити тако узвишена, као што је дочек Сина Божијег и Његов долазак у свијет. Ми овим вечерњим богослужењем и тропаром Божића улазимо у саму срж празника, припремајући се за служење Свете литургије. Син Божији је дошао на овај свијет, рађајући се од жене Пресвете Богородице и постаје један од нас, да би нас људе, огреховљене и пале, спасао и избавио од гријеха. Бог знајући да се наш пали род није могао сам спасти сам од себе, он нам обећава да ће послати Сина свог који ће нас избавити од гријеха и показати пут спасења. Зато се човјечанство, кроз своју историју, припремало за долазак Богомладенца Христа, припремало се за овај тајанствени празник рођења Христовог, где Он – Бог не долази као цар, већ потпуно скромно, рађа се у пећини показујући образац смирења, жртве и безграничне љубави. Молимо се да нас Господ својом великим милосрђем, у овом 21. Вијеку, научи врлинама љубави, доброте, поштовања, да нам да снаге да се одупремо свијету којим влада охолост, безосјећајност, корачајући путем врлине спасења и живота вјечног.“ - рекао је владика Јефрем у својој бесједи.

Joomla Plugins