Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањој Луци, на празник Рођења Христовог Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем и Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, уз саслужење више свештеника и ђакона Епархије бањалучке, служили су поноћну Свету Архијерејску Литургију.

Честитајући рођење Христово традиционалним поздравом "Мир Божији, Христос се роди!", владика Јефрем је у обраћању вјерницима рекао да је Христос уподобио себе нама постајући човјек по свему осим по гријеху.

 

Такође, епископ Јефрем у својој беседи посебно је истакао важно да у цијелом свијету завлада мир, да ратови престану како би сви имали основне услове за живот.

 

- Зато се данас највише сјећамо оних који на правди страдају тамо гдје се воде ратови и молимо се да Цар мира благослови да тамо што прије завлада мир како би сви људи уживали у благодати мира, јер је то претпоставка за сваки нормалан људски живот - рекао је владика Јефрем у бесједи. Напослетку, прочитана је Божићна посланица Светог Архијерејског Синода и свих архијереја Српске Православне Цркве.