Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Поводом празника Светога Саве, 27. јануара 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањој Луци, уз саслужење више свештеника и ђакона. Након Свете Литургије обављен је чин благосиљања и резања славског колача.

У духу светосавске традиције уприличено је рецитовање и подјела пакетића за најмлађе чланове наше Цркве, међу којима је било и полазника православног вртића „Анђелак“.

Празник Светог Саве, уз свечане приредбе и резање славског колача, прослављен је и у школама на подручју града Бање Луке.

Уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа бањалучког Јефрема, одржана је традиционална Светосавска академија у Концертној сали Културног центра Бански двор. Владика Јефрем је поручио да Свети Сава представља и Цркву и народ кроз вријеме прошло, садашње и будуће, те да српски народ нема неспорнију личност и већег учитеља, светитеља и просвјетитеља. „Свети Сава нас је на најбољи начин представио у свијету и сродио са свима. Гдје се он појављивао, тамо су туђинци постајали сродници, непријатељи пријатељи, разбраћа браћа“ истакао је владика Јефрем и додао да Свети Сава због тога није прошлост, него будућност српског народа. Владика Јефрем навео је да је Светом Сави био циљ да његова земља буде земља слободних, иако различитих људи, али способних да међусобно сарађују.

 

У светосавској бесједи протонамјесник Зоран Пајкановић навео је да се данас сјећамо не само дјела Светог Саве, него цијеле лозе светих Немањића који су као његови потомци, а наши преци, дали непроцјењив допринос да српски народ данас има своје мјесто под небом, своју вјеру, културу и национални идентитет. Успостављајући самосталност Цркве, догађај који се десио прије 800 година, Свети Сава утемељио је и српску државу, крунишући свога брата за краља у сједишту сада самосталне српске Цркве.

 

Светосавска академија почела је композицијом "Тебе појем" , коју је извео мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство" и Мјешовити хор Академије умјетности Бања Лука. У свечаном програму наступили су и Хор свештеника Епархије бањалучке, ученици Музичке школе “Владо Милошевић” и ученик Основне школе „Бранко Радичевић“.

 

Академији су присуствовали и предсједник Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић, градоначелик Бања Луке, господин Игор Радојичић, свештенство Епархије бањалучке, гости из јавног живота Српске и многобројни грађани.

Као и претходних година, организатори Светосавске академије су Српска православана црквена општина Бања Лука, град Бања Лука, Културни центар Бански двор и Српско пјевачко друштво „Јединство“.

 

Joomla Plugins