Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Победилац смрти је документарни филм који описује дане такозване Страсне (Страдалне) седмице седмице у којој је Христос страдао до смрти и Недељу, дан у који је Христос васкрсао. Филм је замишљен тако да се широј публици објасни дубљи смисао ових догађаја и значај Христовог Васкрсења, па самим тим и смисао богочовечанског подвига спасења. Снимке богослужења и манастирског живота у дане Страсне седмице и Васкрсења снимила је продукцијска кућа Синамон из Београда у манастиру Високи Дечани у периоду 2009-2012.

 

Значај сваког од ових дана посебно, објањен је цитатима из Јеванђеља, из богослужбених текстова Посног триода Свете Велике седмице, из беседа св. Јована Златоустог, св. Владике Николаја Жичког и св. Оца Јустина Ћелијског. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је у време рада на једној фази филма 2010. године био администратор Епархије рашко-призренске, у филму објашњава смисао свих важнијих догађаја последње седмице Христовог живота на земљи, његовог страдања за нас и сам значај Васкрсења Христовог.

 

У Јеванђељима описани догађаји из Страсне седмице и непосредно после Васкрсења у филму су ликонво илустровани фрескама за зидова дечанске цркве, пошто је у богатом дечанском фрескопису детаљно осликано све што се у те велике дане догодило са Христом. Осим филмског материјала на ДВД се налазе и аудио-снимци три васкршње беседе умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Атанасија, које је изговорио 2010. године за време обављања дужности администратора Епархије рашко-призренске. Звучни записи ових беседа су снимљене за време богослужења на Велику суботу у манастиру Високи Дечани, на Светли понедељак у цркви Св. Саве у јужном делу Косовске Митровице и на Томину недељу у саборном храму Св. Георгија у Призрену.

 

ДВД је објављен с благословом Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија.