Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Након величанствене манифестације под називом „У сусрет Спасовдану“ која је одржана у сриједу 5. јуна након празничног бденија у сали у Банском двору, централни догађај славе Саборног храма и града Бањe Луке свакако је Архијерејска литургија која је служена на дан Вазнесења Господњег, у четвртак 6. јула у Саборном храму.

Светом Архијерејском литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки господин Јефрем уз саслуживање Његовог Преосвештенства епископа канадског господина Митрофана, свештенства и ђаконства Епархије бањалучке.

Многобројним вјерницима коју су узели молитвено учешће у Светој Литургији пригодном бесједом обратио се Преосвећени Епископ канадски Господин Митрофан који је честитао славу свим грађанима и вјерницима града Бања Луке. Такође, честитао је и свештенству при Саборном храму славу узносећи молитве Господу Богу како би их укријепио и благословио.

Потом је обављен чин благосиљања и освећења славског жита и колача наког чега је вјерни народ, свештенство са својим Епископима кренули у свечану и традиционалну Спасовданску литију око храма Христа Спаситеља.

Учешће у литији узели су и градоначелник Бање Луке господин Игор Радојичић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво господин Срђан Рајчевић, чланови културно-умјетничких друштава, припадници Оружаних снага Босне и Херцеговине и Министарства унутрашњих послова Републике Српске, млади спортисти и многи други.

Након вечерњег богослужења, на платоу Саборног храма, одржана је приредба у којој су учествовали полазници Православног вртића „Анђелак“.

 

 

Joomla Plugins