Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Уочи празника Покрова Пресвете Богородице, у недјељу 13. октобра 2019. љета Господњег, Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Господин Јефрем осветио је новоподигнути храм у Бањој Луци.

Изградња новог храма у бањалучким насељима Росуље и Нова Варош започела је 2012. године. У година након свечаног освећења новоизграђених темеља приступило се зидању храма Покрова Пресвете Богородице. Освећење црквених звона наговијестило је тренутак великог освећења храма и помоћних просторија – капеле за прислуживање свијећа, парохијске сале и свештеничке канцеларије.

 

Ктитору храма господину Пантелији Дамјановићу Епископ Јефрем уручио је ктиторску грамату, док је његовом сину господину Давору Дамјановићу уручен орден Светог краља Милутина.

 

Епископу Јефрему саслуживали су протојереј-ставрофор Ратко Радујковић архијерејски намјесник бањалучки, протојереј-ставрофор Војо Балабан парох петрићевачки, протојереј Драган Максимовић старјешина Саборног храма Христа Спаситеља, протојереј Драган Видовић парох мркоњићки, протођакон Радојица Жагран и јерођакон Силуан сабрат светогорског светониколајевског манастира Григоријата.

 

Многобројне званице и сав вјерни народ који се у великом броју окупио да буде учесник овог историјског догађаја за цијелу Епархију бањалучку, Бању Луку, а посебно насеља Росуље и Нова Варош, послужени су на свечаном ручку који је организован након Свете архијерејске Литургије.

 

Истог дана у 18:00 у новоосвећеном храму Покрова Пресвете Богородице служено је свечано бденије уочи овог великог Богородичног празника. Сутрадан, на сам празник, и славу овог храма служена је Света Литургија и освећено је прво славско жито и славски колач након чега је уприличен ручак у црквеној сали која је налази у склопу комплекса.

 

Joomla Plugins