Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије данас је у Бањој Луци започео дводневну посјету Епархији бањалучкој. Патријарха су дочекали Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем, свештенство, монаштво и вјерни народ Епархије бањалучке, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и други представници јавног живота Републике Српске и Бањалуке.

Након тога, у Храму Свете Тројице служена је доксологија у част доласка патријарха.

- Дошли смо овдје да се заједно молимо да нам Бог да разума... Без молитве није могуће ниједан педаљ себи додати, а камоли рјешавати суштинске проблеме свог постојања. Молити се непрестано јесте позив Христов и ријечи Апостолове нама упућене - рекао је патријарх у обраћању вјерницима у Храму.

Патријарх српски Г. Порфирије рекао је да је испуњен радошћу, радошћу у Духу Светоме и Господу Исусу Христу и Богу оцу што је дошао у Бањалуку - дивни град и у ову благословену земљу.

- Радујем се што сам дошао у овај град и епархију, као и много пута раније, јер сам увијек долазио са свешћу да долазим међу своје - рекао је патријарх српски.

Патријарх је истакао да овдје истинске плодове даје Црква Христова и не треба много памети и способности да се уочи шта се све десило неколико деценија раније на овим просторима.

- Онда када је изгледало да је Црква Христова не само скрајнута из живота људи на овим просторима, него да је потпуно укинута и да нема шансе да се опет појави, сила и љубав Божија се појавила на овим просторима. Зато, браћо и сестре, на вама, вашим животима Господ је показао да је Он Бог љубави и да чини чуда, чини чуда тамо гдје се изгубила свака нада да има Господа, али се није изгубила вјера у њега. То што се у Републици Српској и на овим просторима вјера пробудила из пепела јесте доказ да је Црква Христова на овим просторима нешто што никада није престало - рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да у Цркви Христовој ништа није дато да буде појединачно, да издваја било кога, већ да су дарови дати баш због тога да би кроз своје посебности и различитости могли да ступе у хармонују јединства, да га изграђују.

- Да бисмо градили и изграђивали јединство у Христу потребно је понекад ставити по страни и оно што мислимо да је понекад боље, потребно је показати смирење како бисмо сви могли ићи даље у добру и врлини - посавјетовао је српски патријарх.

Епископ бањалучки Јефрем рекао је да је посјета патријарха Епархији бањалучкој жељно чекана, захваливши патријарху и пожељевши му добродошлицу.

Епископ је захвалио патријарху што је преузео крст да буде патријарх, истакавши да православни вјерујући Срби на овим просторима непогрешиво осјећају да је њихова снага, поред вјере, у вези са националном биће.

- На овим српским просторима живимо и радимо у тешким условима, оно што се другима даје као природно и нормално, нама се онемогућава - рекао еписком бањалучки.

Он је истакао да многострадални српски народ има много врлина, али и недостататка, те истакао неслогу што даје прилику противницима да раде против српског народа.

Патријарх Порфирије сутра ће, заједно са епископом бањалучким Јефремом, служити Свету архијерејску литургију у манастиру Милошевац у близини Приједора.

- Овај дан је благослов за све вјернике, свештенство и монаштво Епархије бањалучке - поручили су из Епархије бањалучке, те апеловали на вјернике да поштују све епидемиолошке мјера.

У позиву вјерницима који је упутио манастир Милошевац наводи се да ће Свету архијерејску литургија од 9.00 часова служити патријарх Порфирије са два епископа, више свештеномонаха, свештеника и ђакона.

- Свечаност је уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру, као и покривања манастирског конака - наведено је у позиву.

Манастир у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице и његова обнова почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, гдје је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године. Године 2019. манастир је посјетио и блаженопочивши патријарх Иринеј.

 

Извор: РТРС

Joomla Plugins