Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Српско-руски храм и духовно-културни центар у Бањој Луци, који су у изградњи, данас су посјетили Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем, амбасадор Русије у БиХ г. Игор Калабухов и српски члан Предсједиштва у БиХ г. Милорад Додик.

 

Његова Екселенција г. Калабухов је истакао да му је изузетно задовољство што је у Бањој Луци баш данас када у БиХ почињу Дани руске духовне културе.

 

"Изузетно сам захвалан Влади Републике Српске и Епископу бањалучком Јефрему за одлуку да граде овај храм и мислим да ћемо сада бити још више повезани када у центру Бањалуци имамо дио старе Москве", поручио је г. Калабухов. Он је истакао да се ради на повезивању српског и руског народа и развоју економије, али да се не може градити живот без вјере и духовности: "Мислим да ће овај руско-српски духовни центар бити још један симбол и примјер повезивања наших братских народа", рекао је г.Калабухов.

 

"Овдје се гради руско-српски православни центар, а храм је реплика цркве која је некад била изграђена у Кремљу у Москви. Радујем се што видим да градња тече добром динамиком и имамо намјеру да испратимо све што је неопходно да би радови били завршени у оптималном року", рекао је г. Милорад Додик новинарима након обиласка храма у изградњи. Додик је захвалио Руској православној цркви која је бесплатно уступила пројекат цркве из Кремља. "Ова црква ће бити изграђена по оригиналном пројекту и зато су припреме овако дуго трајале. Вјерујем да ће сада грађевински дио ићи несметано. Сав потребан материјал је прибављен и допремљен", додао је Додик.

 

Српско-руски храм и духовно-културни центар у Бањој Луци граде се у част породице Романов, а као прототип будућег храма изабран је некадашњи Храм Чуда Архангела Михаила, саграђен 1358. године, који се налазио у Кремљу и који је порушен након Октобарске револуције.

 

Такође, данас је у Културном центру Бански двор свечано отворена изложба "Светиње древног Новгорода - свјетлост што сија кроз вијекове", у оквиру Дана духовне културе Русије у БиХ. Изложба ће бити отворена до 02. децембра, а организатор је Амбасада Руске Федерације у БиХ.

 

Извор: Срна

 

Joomla Plugins