Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

У центру Бање Луке данас је откривена биста Петра Другог Петровића Његоша, дар Српске православне цркве поводом 800 година самосталности СПЦ и као знак захвалности граду. Бисту су у дворишту Архива Републике Српске открили старјешина Саборног храма Христа Спаситеља протојереј Драган Максимовић и  градоначелник Бање Луке господин Игор Радојичић. Биста је рад једног од највећих српских вајара Сретена Стојановића, а постамент је урадио академик Миливоје Унковић.

Радојичић је истакао да је Његош једна од најзначајнијих личности у српској историји, поготово имајући у виду вријеме и околности у којима је стварао, почетком 19. вијека.

- Много идеја којима се бавио и данас су отворене, од борбе за националну слободу, очување јединства народа, обезбјеђивања закона и правде, увођења државе на просторима на којима је дјеловао, па до његових свевремених књижевних порука - навео је Радојичић.

Старјешина храма Христа Спаситеља Драган Максимовић истакао је да се величина једног народа мјери богатством његове историје.

- Не треба се бојати да један народ не претјера у прослављању својих светитеља и учитеља, витезова, родољуба и добротвора, већ се треба бојати да народ не затвори капију сјећања и препусти забораву имена великих и светих из рода свога - поручио је свештеник Драган Максимовић.

Он је нагласио да је "горостасни владика Његош ногама ходио по стјенама, а умом својим се узвишавао до небеса, рукама бранио и очувао свој народ, а срцем саосјећао бол и страдања васцјелог рода човјечјег".

- Ова биста опомиње на слободу за коју се највише борио Његош и која је за њега од свих земаљских добара највеће добро - додао је старјешина Саборног храма.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да су бисте аутентична обиљежја важних личности чија су дјела и данас жива.

- Ово је начин да се великим људима одужимо за све што су урадили и да њихово дјело оставимо у насљедство будућим генерацијама. Културно насљеђе нешто што сви морамо поштовати - поручила је Тривићева.

Директор Републичког секретеријата за вјере Драган Давидовић рекао је да СПЦ бисту даровала Бањој Луци као израз захвалности.

- Овом бистом Бања Лука добија велики бисер на споју улица Светог Саве и Петра Првог Карађорђевића - додао је Давидовић.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да је биста дар Српске православне црквене општине Бања Лука граду као знак захвалности и поводом 800 година самосталности СПЦ у чије су темеље себе уградили многи српски великани.

- Међу српским великанима је, прије свега, Свети Сава, чије име носи ова алеја у којој се споменик налази, али и Његош као пјесник, државник и владика - каже Стојнић.

На свечаности је наступило Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бање Луке, а о Његошу је бесједио академик Ранко Поповић.

Свечаности су присуствовали и конзул Србије у Бањој Луци Владимир Николић, предсједник Академије наука и умјетности Рајко Кузмановић, директори образовних и установа културе и друге угледне личности.

 

 

Joomla Plugins