Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Управа Саборног храма Христа Спаситеља у Бањој Луци организовала је, на дан Светог Пајсија Јањевца патријарха пећког, 15. октобра, излет – поклоничко путовање за девете разреде ОШ „Иво Андрић“ из Бање Луке у манастир Осовицу.

У пратњи вјероучитеља у ОШ „Иво Андрић“, јереја Небојше Малешевића, разредних наставника и учитељица као и стручног тима на пут су пошли и ђаци IX1, IX2, IX3 и IX4.

У Саборном храму госте је дочекао високопреподобни протосинђел Теофил (Димитрић). Игуман је поклонике упутио у богату историју ове свете немањићке задужбине. Након упознавања гости су послужени у великој манастирској трпезарији.

Окупљеним ђацима протосинђел Теофил одржао је и предавање на тему Човјека као моралног бића. Он је нешто више рекао о старозавјетном и новозавјетном моралном закону те о томе како је човјек истински слободан само када се ослободи од гријеха. Ученици су након предавања искористила прилику да игуману поставе питања након чега је услиједила занимљива дискусија.

Послије предавања гости су имали прилику да обиђу и остале светиње манастира: капелу Св. великомученика Прокопија, надвратну капелу Св. Николаја архиепископа Мирликијског Чудотворца и капелу за прислуживање свијећа посвећену Васкрсењу Христовом. Ученицима је посебно била занимљива манастирска продавница.

Након обиласка манастирског комплекса ђаци су имали слободно вријеме које су искористили за обилазак манастирској газдинства, упознавање природе око манастира, игру и дружење у кругу и око манастира.

Наставници и ђаци су се након тога опет окупили у Саборном храму гдје су предвођени својим свештеником јерејом Небојшом Малешевићем уз помоћ ђака, прочитали акатист Пресветој Богородици Тројеручици након чега је су сви поклоници помазани светим уљем.

Након акатиста, уз благослов Пресвете Богородице и поздраве игумана Теофила упутили су се назад у Бању Луку.

 

Joomla Plugins