Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем

Епископ бањалучки Јефрем (у свијету Миле Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Шест разреда основне школе завршио је у мјесту рођења, а VII и VIII разред у Санском Мосту, гдје потом похађа гимназију.

Опширније...

Служба Св. Свештеномученику Платону

Храм Христа Спаситеља Бања Лука

Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем служио је 19. јануара 2020. године, на Богојављење, Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањој Луци, уз саслужење више свештеника и ђакона.

Потом је испред Саборног храма формирана свечана литија, која је прошла улицама највећег града Републике Српске, идући према Градском мосту „Патра“. Након чина Великог Водоосвећења Епископ бањалучки се обратио присутнима пригодном бјеседом и нагласио да је свечана литија ове године уприличена и као знак подршке Цркви и народу у Црној Гори, а поводом усвајања спорног закона о слободи вјероисповести. Епископ је изразио наду да ће се, уз помоћ Божију, ове недаће превазићи на миран и достојанствен начин.

Услиједило је спуштање Часног Крста у ријеку Врбас и такмичење у пливању за Крст Часни. У овом такмичењу учествовало је 33 младића, а најуспјешнији је био Давид Комљеновић из Бање Луке. Њему је епископ Јефрем предао златни дукат и честитао на побједи. Остали учесници такмичења пришли су епископу Јефрему на благослов те су од њега примили дар због исказане храбрости.

Подршку Цркви и народу у Црној Гори, учешћем на свечаној литији, изразили су и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић и градоначелник Бање Луке Игор Радојичић.

У једној од најмасовнијих литија, уз учешће неколико хиљада вјерника, из Бање Луке је послана јасна порука уз велики транспарент „Светиње у Црној Гори – припадају Цркви и народу“.

 

Joomla Plugins